Indicatorul şi oscilatorul Aroon

Indicatorul a fost creat de Tushar Chande în 1995. Numele provine din limba sanscrită şi s-ar traduce prin "Prima raza a dimineţii". Numele a fost ales de autor pentru a sugera faptul că indicatorul e destinat să semnaleze apariţia unui nou trend. Indicatorul Aroon se foloseşte pentru a determina dacă activul e pe un trend sau nu şi cam cât de puternic este trendul. Aroon este folosit în două forme: de indicator şi de oscilator.
Indicatorul Aroon este format din două linii numite "Aroon sus" şi "Aroon jos". Indicatorul are ca parametru doar numărul de perioade (zile) pe care se calculează. Linia "Aroon sus" reprezintă timpul (în procente) ce a trecut între începutul perioadei de calcul şi punctul de maxim absolut din acea perioadă. Dacă ultima valoare a preţului pe perioada selectată e cea mai mare din toată perioada, atunci linia "Aroon sus" are valoarea +100. Pentru fiecare perioada care trece şi care nu are un mou maxim, linia Aroon sus scade cu (1/nr)x100.
Formula pentru linia "Aroon sus" este:
În mod similar se calculeaza şi linia "Aroon jos":
Oscilatorul Aroon se calculează pe baza valorilor obţinute la Indicatorul Aroon. Astfel valoarea pentru oscilator se obţine scăzând valoarea Aroon jos din Aroon sus. Deoarece cele două linii ale indicatorului au valori doar între 0 şi +100, rezultă că oscilatorul va avea valori cuprinse între -100 şi +100. Am obţinut astfel un oscilator cu linia centrală la valoarea zero.
Autorul recomandă urmatoarele interpretări. Când ambele linii ale indicatorului coboară simultan şi au valori foarte apropiate înseamna că avem un moment de consolidare şi că nu avem nici un trend. Când linia Aroon sus trece sub 50 înseamna că actualul trend (crescător) şi-a pierdut puterea de a mai creşte. Similar, când Aroon jos trece sub valoarea 50 înseamnă că actualul trend negativ şi-a pierdut puterea. Valorile peste 70 arată un trend puternic de acelaşi fel ca şi linia (Aroon sus = trend pozitiv, Aroon jos = trend negativ).
Oscilatorul Aroon arată un trend pozitiv daca e peste valoarea 0 şi un trend negativ dacă e sub valoarea 0. Cu cât oscilatorul e mai departe de linia centrală (linia 0) cu atât trendul e mai puternic. Uneori oscilatorul poate avea valori de 0 sau foarte apropiate. În acest caz e o indecizie în piaţă şi înseamnă că nu avem nici un trend.

No comments:

Post a Comment