Modelele de viraj a trendului

Modelele de viraj ne indică atingerea maximului sau minimului de preţ pe piaţă, ca urmare are loc schimbarea direcţiei trendului. Modelele de viraj au o importanţă majora in cazul apariţiei după o creştere sau scădere de preţ. Modelele ce apar în urma unui trend ascendent se oglindesc în cele ce apar după un trend descendent. Cele mai populare modele de viraj sunt:
1) Capul şi umerii;
2) Vârfuri/depresiuni duble şi triple;
3) Sub formă de clin;
4) Maximurile sau minimurile rotungite.
Participanţii pieţei utilizează aceste modele cu scopul determinării a preţului maxim şi minim, în vederea alegerii preţului optim de procurare sau vânzare.
Capul si umerii, acest model este format din 3 vârfuri, cel mijlociu fiind maxim. Ea apare la sfârşitul unui trend ascendent sau descendent de lunga durata. Caracteristic acestui model îi este faptul că în timpul primului maxim, ce reflectă o confruntare între vânzători şi cumpărători, volum tranzacţiilor este relativ mare, pe când la ultimul maxim acesta scade. Drept semnal a sfârşirii modelului ne serveşte „linia gâtului”, este linia trasată orizontal sau sub un unghi ce desparte modelul de restul figurii. În cadrul analizei pentru prognozarea preţului se utilizează formula X = Y, astfel momentan după sfârşitul figurii, perforarea liniei gâtului, se poate spune ca preţul va creşte sau va scădea cu cel puţin Y, după cum se vede în desenul 10: „Determinarea preţului potenţial în cadrul modelului cap şi umeri”.

Desenul 10: „Determinarea preţului pontenţial în cadrul modelului cap şi umeri”


Vârfuri/depresiuni duble şi triple reprezintă o succesiune de creşteri şi scăderi consecutive egale şi este o continuare a luptei dintre vânzători şi cumpărători pentru dominarea pe piaţă. Aceste modele ne arată modificarea de durată medie şi lungă a trendului. Vârfurile/depresiunile duble şi triple diferă de modelul „Capul şi umerii” doar după volumul tranzacţiei, astfel la modelele duble şi triple la vârfuri volum tranzacţiilor se micşorează, pe când la modelul cap şi umeri volumul scade brusc doar la începutul „umărului” drept. În cadrul modelului vârfuri/depresiuni duble şi triple funcţionează aceeaşi egalitate X = Y, pentru determinarea evoluţiei preţului, după cum se vede în desenul 11: „Determinarea preţului potenţial în cadrul modelului vârf/depresiune dublu şi triplu”.

Desenul 11: „Determinare preţului potenţial în cadrul modelului vârf/depresiune dublu şi triplu”


Modelele sub formă de clin determină apropierea preţurilor înainte de viraj, iar formarea lor poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Aceste modele pot fi ascendente şi descendente, iar perforarea lor are loc înainte de atingerea vârfului, după cum se vede în desenul 12: „Model sub formă de clin ascendent”.

Desenul 12: „Model sub forma de clin ascendent”


Modelele sub forma de maximuri şi minimuri rotungite sunt cele mai rare modele de viraj, ele se formează lent în decursul a câtorva luni (desenul 13 „Modele sub formă de maxim şi minim rotungite”). Acestea nu oferă semnale precise de vânzare sau procurare, însă prin combinarea cu analiza fundamentală, se utilizează pentru determinarea investiţiilor pe termen lung.

Desenul 13: „Modele sub formă de maxim şi minim rotungite”

No comments:

Post a Comment