Modele de continuare/consolidare

Modelele de continuare se întâlnesc pe parcursul etapelor de stagnare, când în urma unui trend ascendent sau descendent preţurile se mişcă lateral. Aceste modele pot fi uşor depistate, deoarece ele au forme standard precum:
1) Triunghi;
2) Dreptunghi;
3) Steag şi fanion.
Participanţii pieţei utilizează aceste modele în scopul determinării preţului potenţial pentru propria strategia. Aceasta reprezintă preţul la care piaţa va ajunge ca urmare a perforării consolidării şi continuării trendului.
Triunghiurile apar în cazurile unui trend ascendent sau descendent, ca rezultat al confruntărilor cererii şi ofertei. Triunghiurile pot lua forma ascendenta, descendenta sau echilaterala, spre exemplu, în cazul unui triunghi ascendent cateta orizontală semnifică că vânzătorii consideră că preţul a atins plafonul maxim, iar cumpărătorii continuă să procure la preţuri tot mai mari. Interesant este faptul că cu apropierea preţului de vârful triunghiului, acest model devine tot mai puţin stabil. În cadrul analizei triunghiurilor se observă următoarea legitate: „Preţul prognozat pentru orice triunghi se determină conform relaţiei X = Y (desenul 7: „Determinarea preţului potenţial în cadrul triunghiurilor”), ceea ce permite participanţilor sa stabilească propria strategie”.

Desenul 7: „Determinarea preţului potenţial în cadrul triunghiurilor”


Dreptunghiurile reprezintă o confruntare directă între suport şi rezistenţă, aceste modele pot dura de la o lună până la un an. În principiu acestea se bazează pe aceeaşi legitate ca şi triunghiurile: „Preţul prognozat pentru orice dreptunghi se determină conform relaţiei X = Y (desenul 8: „Determinarea preţului potenţial în cadrul dreptunghiurilor”), ceea ce permite participanţilor să-şi formeze strategia”.

Desenul 8: „Determinarea preţului potenţial în cadrul dreptunghiurilor”


Steagurile şi fanioanele apar pe pieţe dinamice, cu creşteri rapide a preţurilor şi sunt nişte modele de scurtă durată, durează nu mai mult de câteva zile. Aceste de obicei preiau forma unor triunghiuri sau paralelograme orientate in jos (desenul 9: „Steaguri şi fanioane”). Modele date apar des ca urmare a cazurilor:
1. Creşterii sau scăderii rapide a preţului;
2. Micşorarea volumului tranzacţiilor în timpul acţiunii modelului;
3. Figura este străpunsă în decursul a maxim o săptămână, în caz contrar aceasta nu mai este steag sau fanion.

Desenul 9: „Steaguri şi fanioane”

No comments:

Post a Comment